Проучване: Страхът от мигранти в българските социални мрежи се засилва 18Aug

Posted by on

61% от хората в социалните медии подкрепят „ловците на бежанци“, твърди Персептика

Враждебността към бежанците в българските социални мрежи се засилва, твърди ново проучване на българската агенция за медийни анализи Персептика. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социални медии за периода януари-юни 2016 и надгражда върху предишно проучване от втората половина на 2015 г.

През първата половина на тази година обемът на разговора се е увеличил с 55% спрямо втората половина на миналата. Негативните настроения също значително са се увеличили – със 17% (от 47% до 64%).

july-december-refugees

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани „нашественици“, „орки“ и „мюслита“.

obsht-broi-spomenavaniq-refugees

Повече от две трети (71%) от дебата за бежанците се провежда в традиционните новинарски източници. От социалните мрежи форумите са най-активни (16% от общия брой споменавания), следвани от Facebook (8%), Twitter (5%) и блогове (<1%).

sov-refugees

Най-активно обсъжданите теми са свързани с „ловците на бежанци“ по турската граница Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 61% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят. Против са 32%, а неутрални остават 7%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 76% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 22% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнал до прокуратурата срещу „ловците на бежанци“ (68%).

wordcloud-refugees

Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток. Оказва се, че по-голямата част от българите  (73%) са твърдо против договорените през март условия, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

obshtestveni-naglasi-po-temi-refugees

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016-та 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 36%, а позитивните – само 6%. Почти толкова силно е неодобрението към ЕС под неофициалното ръководство на канцлера Ангела Меркел (54% негативни мнения спрямо 39% неутрални и 7% позитивни). Враждебността спрямо САЩ също е явна – 63%.

Както и през предишния период, в социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 61% и 81% позитивни коментари), 71% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

bejanci-lovci

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът www.bg-mamma.com, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни.

 

Персептика в медиите:

btvnovinite.bgcross.bg, pan.bg, investor.bg, alfarss.net, bultimes.bg, dnes.bginews.bg, bulbox.net, zemia-news.bg, actualno.com, bnr.bg

auad-refugees

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *