Проучване: Манията по Pokémon Go превзема медиите – над 5 000 статии през юли 3Aug

Posted by on

Световната мания по мобилната игра Pokémon Go е обхванала с пълна сила и България, установи проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica.

pokemon-go-word-cloud-bg

Проучването, обхващащо над 10 000 споменавания от юли т.г., показва рязко засилване на интереса към Pokémon Go около 11. юли, седмица след пускането й на американския пазар. Най-много споменавания има на 20. юли, 4 дни след като играта става достъпна в България.

pokemon-go-timeline-total

 

 

pokemon-go-pie-chart

За периода 01-31 юли онлайн медиите са публикували общо 5297 статии, свързани с Pokémon Go. В социалните мрежи най-активни се оказват потребителите на Twitter с 3604 коментара (36% от общия брой споменавания). На второ място са форумите, където са регистрирани 677 публични споменавания (7%), следвани от Facebook (4%). Повечето от коментиращите във Facebook са положително настроени към играта, а на специалната страница, създадена за събитието на НДК, феновете поздравяват организаторите и споделят стотици снимки.

Първите шеги в Twitter се появяват в периода 10-14 юли, още преди Pokémon Go да е достигнала българския пазар. Нов пик от споменавания има на 18. юли, когато хуморът на Twitter потребителите започва да се примесва с истории, в които те самите са на лов за покемони. Междувременно традиционните медии оживено разискват успеха на играта в страната и чужбина и предупрежденията на БДЖ и КАТ за опасностите, грозящи разсеяните играчи. Една от основните теми към края на месеца беше и организираният от Софийска община и Мтел лов на покемони на НДК.

 

pokemon-go-timeline-by-media-type

През месец юни в интернет търсачката Google мобилната игра Pokémon Go е най-търсена от потребителите в Софийска област, следвани от тези в Ловеч, Пазарджик, Смолян и Кюстендил. Силистра, Монтана, Разград, Сливен и Габрово също водят по брой търсения в интернет. По отношение на търсенията в платформата за видео споделяне YouTube водещ е Софийският регион, следван от градовете Ловеч, Габрово, Шумен и Видин.

pokemon-go-map

 

Персептика в медиите:

investor.bg, hicomm.bg, marica.bg, allnews.bg, trud.bg

 

pokemon-georgi-auad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *